maanantai 6. elokuuta 2018

Nokkosrokko

Oonalle nousi eilen näppyjä. Pelkästään yhdessä jalassa on jo n. 30 punaista näppylää.  Koko vauvasta en edes ruvennut niitä laskemaan. Koska yleisvointi on hyvä ja kuumetta ei ollut olen taipuvainen epäilemään että kyseessä on nokkosrokko eli urtikaria. Joillekin pelkkä kuumuus voi aiheuttaa urtikariaa, mutta usein kyseessä on reaktio esimerkiksi hyönteisen puremaan tai johonkin ruoka-aineeseen. Nyt on kuuma, on hyttysiä ja lisäksi Oona maisteli eilen ensimmäistä kertaa omenaa. Omena onkin yksi tavanomaisimmista urtikarian aiheuttajista.


Itsekin olen saanut nokkosrokon muutamia kertoja. Kaikki kerrat ovat olleet kuumalla säällä kun olen syönyt jotain mausteisempaa. En kuitenkaan ole allerginen millekään ruoka-aineelle. Toivon siis ettei nytkään kyseessä olisi  varsinainen allergia vaan samanlainen reaktio kuin mitä itsekin olen aiemmin saanut.

Allergian lisäksi toinen epämieluisa vaihtoehto olisi jokin rokko. Tyttöhän ei ole ehtinyt vielä saada rokotusta vihuri- tai tuhkarokkoa vastaan. Onneksi molemmat alkavat olla niin harvinaisia, etten pidä niitä todennäköisinä. Toisaalta näppyihin ei ole myöskään muodostunut vesirokolle tyypillistä nesteen täyttämää rakkulaa. Näpyt eivät ole enterorokon tyypillisissä paikoissa ja vauvarokkoon kuuluu edeltävästi kova kuume. Pidän siis nokkosrokkoa todennäköisempänä vaihtoehtona ja jatkan rauhassa tilanteen seuraamista. Näppylöiden ja ihottumien tunnistaminen on ihmeen vaikeaa vaikka niitä on nähnyt kuinka paljon. Tällä kertaa kuitenkin melkein vannon että kyse on nokkosrokosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti