maanantai 20. elokuuta 2018

Keskonen neuvolassa

Oona on nyt korjatulta iältään 5kk vanha. Meillä olisi heti ensi kuun alussa 8kk ryhmäneuvola, mutta olemme reissussa, joten siirsin aikaa kuun loppuun. Ehtiipähän Oonakin edes vähän isommaksi. Tuntuu vähän kurjalta viedä omaa vauvaa sinne muiden samanikäisten sekaan, kun Oona on kuitenkin taidoissa ja koossa niin paljon muita jäljessä. Välillä tuntuu muutenkin kurjalta käydä neuvolassa, jossa testataan taitoja todellisen iän, eikä korjatun mukaan. Meillä on lähes joka kerta ollut eri terveydenhoitaja. Samaa ollaan nähty enimmillään 2 kertaa eivätkä nekään ole olleet peräkkäisiä käyntejä ja tuntuu että terkkareilla on niin kova kiire, että teksteihinkään ei olla ehditty tutustumaan. Sairaalasta on kyllä hienosti soitettu neuvolaan useampaankin kertaan ohjeita omalle terveydenhoitajallemme, mutta siitä ei ole juuri apua, kun emme omaa hoitajaa ole nähneet koko aikana kuin kerran.


Oonalle jäi keskosuuteen liittyen vähän tavanomaista enemmän seurattavaa ja joka kerta joudun selittämään uudelle hoitajalle mitä diagnoosit tarkoittavat, miten keskosseurannat sairaalalla on järjestetty ja mitä asioita neuvolan pitää seurata. Osa ei löydä ohjelmasta johon kasvu kirjataan keskosen omaa käyrästöä, joten sitten kasvuakin arvioidaan vähän sokkona. Onneksi Oona on saanut alun jälkeen hienosti painoa ja pituuskaan ei enää ole -2.5sd alapuolella.

Meille ei oltu edes muistettu kertoa perhevalmennuksen kolmannesta kerrasta. Sitten kun kyselin valmennuksen perään sain kuulla sen menneen jo ja että seuraavaan ryhmään ei kannata mennä koska synnytyksestä on jo ehtinyt kulua liian kauan. Pieni juttu, mutta itseäni tämä harmitti kovasti, koska olin tuota valmennusta odottanut paljon.

En kuitenkaan missään nimessä syytä näistä huonoista kokemuksista terveydenhoitajia. He eivät voi vaikuttaa siihen että saavat töitä vain lyhyinä pätkinä tai siihen että joutuvat siirtymään samassa neuvolassa hoitamaan eri alueita. Kiire varmasti rasittaa heitä vielä enemmän kuin minua se ettei Oonan tietoihin ole ehditty tutustua. On ihan ymmärrettävää, että kun joka kerta on eri hoitaja ei kukaan oikein tiedä tilannetta ja asioita jää siksi hoitamatta. Kaikesta huolimatta olen iloinen että Neuvola on kuitenkin olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti