tiistai 31. heinäkuuta 2018

Kuinka pärjätä vauvan kanssa helteellä

Tämä kesä on ollut uskomaton. Aikaisempina vuosina olisin ottanut tällaisen sään vastaan puhtaasti riemulla. Rakastan lämpöä ja aurinko hellii atooppisen ihon kuntoon vielä kaupanpäälle. Vauva muutti tilannetta ja nyt pienen viilentäminen ja auringolta suojaaminen onkin tärkeää ja ajoittain valitettavan haastavaa. Ekat helteet vietettiin mökillä ilmalämpöpumpun autuaaksi tekevässä vaikutuspiirissä, mutta miehen töiden alettua olemme olleet kotona ja tänne ilmastointia ei ole asennettu.

Vaunukopassa ei juurikaan kierrä ilma ja jos vauvan haluaa suojata auringolta vaunuverholla ilma kiertää entistäkin vähemmän. Aluksi pingoitin vaunuverhon kiinni työntöaisaan, mutta silloin se ei varjosta lainkaan sivusta. Melko hyödytöntä siis muulloin kuin keskipäivällä. Onneksi ratasosan saa halutessaan täysin vaakatasoon, joten siirryimme ratasosaan jo nyt... vaikka vauva ei missään nimessä osaa vielä istua. Ilma kiertää paremmin ja ratasosassa on huomattavasti parempi aurinkolippa. Vaunuina meillä on siis britax go bigit.


UV-suojatut vaatteet ovat myös olleet tämän kesän suosikkeja. Normaali kangas kun kuitenkaan ei tarjoa kovinkaan suurta suojaa auringolta ja vauvalle en halua vielä aurinkorasvoja käyttää. Varsinkin kantorepussa vauva joutuu välillä väkisinkin aurinkoon. Ihastuin reiman uv vauvanvaatteisiin, joiden materiaali tuntuu todella pehmeältä ja ainakin omaan käteen viileältä ja keveältä. Myös vauva on näissä vaatteissa viihtynyt paremmin kuin muissa. Valitettavasti siinä vaiheessa kun näitä heräsin ostamaan nettikaupassa jäljellä oli vain kuoseja, jotka eivät erityisemmin miellyttäneet minua. Tyttö onkin saanut olla kesän lähinnä sinisissä kaloin koristelluissa bodyissa. Ehkä silmä tottuu, kun nyt nuo kalat alkavat näyttää jo jokseenkin hauskoilta. Onneksi en ole alunperinkään halunnut pukea tyttöä vain vaaleanpunaiseen. Polarn o. Pyretistä löytyi kivoja iso lierisiä hattuja uv-suojalla.

Pakastetut rätit ovat pelastaneet jo useammat päiväunet ja vaunuretket. Olen suihkinut sumupullolla harsoja ja pakastanut ne minigripeissä. Harso on pakkasesta otettuna ihanan viileä, muttei kylmä. Veden haihtuminen jatkuu vielä, kun harso muuten on jo lämminnyt ja viilentää mukavasti. Harsoa ei tosiaan pidä ruiskia kovin märäksi, ettei tuloksena ole vain jäinen kalikka, joka muuttuu vähitellen märäksi ja nihkeäksi. Harso on ollut kuumalla myös vauvan suosikkilelu. Päivällä minulla on ollut harsoja mukana pienessä kylmälaukussa muutaman kylmäkallen kanssa. Viileä purulelu on myös ollut suosiossa ja luulen ettei kyse ole vain kutiavista ikenistä.

Isi oli ihana ja rakensi tytölle sängyn viereen pienen ilmastointilaitteen. Kaupoista sellaiset tuntuivat olevan jo loppu.  Saadaan yöllä sentään nauttia vähän viileämmästä ilmasta. Makkaria isommalle alueelle tuosta ei valitettavasti ole viilentäjäksi.

Näillä eväin me on pärjätty helteistä ainakin tähän asti ilman sen suurempia kiukkuja. Mutta kieltämättä tässä jo toivoisi että tulisi välillä jo vähän viileämpi niin ei tarvitsisi kuljetella mukana aurinkosuojia ja viilennysharsoja.


Olen yrittänyt tarjota vettä vähän joka välissä, mutta toistaiseksi vauva vielä kieltäytyy juomasta vettä. Maitoa meneekin nyt tosi paljon. Neuvolastakin sanoivat jo että paino on ottanut harppauksen helteiden alun jälkeen ja vaikkei painoa vielä mitenkään erityisen paljon ole näkee että vauva juo nyt maitoa janoon eikä nälkään. Toisaalta terveydenhoitaja ei osannut antaa ohjeita siihen kuinka vettä saisi menemään paremmin. Totesi vain, että joidenkin vauvojen mielestä vesi maistuu oudolta ja sekin vaatii totuttelua. Jatkamme siis kuten tähänkin asti. Joinakin kertoina vettä on mennyt jo pari imaisua eikä kaikkea ole vain valutettu ulos suusta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti